Ο Κομήτης ISON

Comet ISON Captured by HiRISE

Αγγλικά Ισπανικά Πορτογαλικά Ιταλικά Ισλανδικά Ρωσικά
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ελίχθηκε για να κατευθύνει την κάμερα High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) προς τον ISON, ένα νέο κομήτη, που προσπερνούσε τον Άρη στην πορεία του προς το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα.

Το HiRISE εντόπισε μιά μικρή κηλίδα στην θέση του ISON, σχετικά λαμπερή, σαν άστρο, που όμως εκινείτο σε σχέση με τα πραγματικά άστρα. Η κόμη του κομήτη είναι εμφανώς πολύ αμυδρή, έτσι τα δεδομένα αυτά παρέχουν περιορισμούς στο μέγεθος του πυρήνα του κομήτη και στην συνολική του λαμπρότητα και αποτελούν ζωτικής σημασίας μετρήσεις για την κατανόηση της συμπεριφοράς του και χρήσιμη γνώση για τους μετέπειτα παρατηρητές.

Αυτές οι εικόνες παρουσιάζουν ένα τμήμα τ’ ουρανού 256 x 256 pixel, που καλύπτουν μήκος 12.8 εκατομύρια χιλιόμετρα στην απόσταση του κομήτη και η γωνία ανακλάσεως του φωτός είναι 47º. Άλλες τρείς παρατηρήσεις του ISON έχουν προγραμματιστεί για τις 1 και 2 Οκτωβρίου καθώς ο κομήτης θα πλησιάζει στο πλησιέστερο σημείο προσέγγισης του Άρη, στα 11.3 εκατομύρια χιλιόμετρα, αλλά με χαμηλότερο φωτισμό, όπως φαίνεται από τον Άρη.

Με βάση την πρωταρχική ανάλυση των δεδομένων, ο κομήτης εμφανίζει λαμπρότητα, που είναι στο κατώτερο σημείο της κλίμακας πρόβλεψης για την παρατήρηση. Σαν αποτέλεσμα, η εικόνα δεν είναι θεαματική, αλλά χαμηλή δραστηριότητα στην κόμη είναι ό,τι καλύτερο για τον προσδιορισμό των διαστάσεων του πυρήνα. Η κλίμακα της εικόνας είναι 13.3 km ανά pixel κατά προσέγγιση, μεγαλύτερη απ’ ότι ο κομήτης, αλλά το μέγεθος του πυρήνα του μπορεί να προσδιοριστεί με βάση την τυπική λαμπρότητα άλλων κομητικών πυρήνων. Ο κομήτης, όπως κι ο Άρης, είναι τώρα 241 εκατομύρια χιλιόμετρα μακρυά από τον Ήλιο. Καθώς ο κομήτης θα έρχεται όλο και πιό κοντά στο Ήλιο, η λαμπρότητά του θ’ αυξάνει για τους παρατηρητές εδώ στην Γη και ίσως να γίνει ενδογενώς λαμπρότερος, εξ αιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας, που θα εξατμίζει τους πάγους του.

Ο κομήτης ISON (επίσημα γνωστός ως C/2012 S1) πιστεύεται ότι για πρώτη φορά περνά από το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα κινούμενος από το μακρυνό Νέφος Oort, μιά χοντρικά σφαιρική συνάθροιση κομητών, που εκτείνεται στο διάστημα από το ένα δέκατο του έτους φωτός, έως το ένα έτος φωτός από τον Ήλιο. Θα περάσει 1.16 εκατομύρια χιλιόμετρα μακρυά από τον Ήλιο στις 28 Νοεμβρίου. Ανακαλύφθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 ανάμεσα στον Κρόνο και στον Δία, από τους Vitali Nevski και Artyom Novichonok, από το Διεθνές Επιστημονικό Οπτικό Δίκτυο (International Scientific Optical Network-ISON) κοντά στο Kislovodsk στην Ρωσσία.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

Εικόνα: NASA/JPL/University of Arizona