HiPOD 11 Απρίλιου 2024
Αμμόλοφοι στο Πεδίο Θινών Abalos (Abalos Undae)

Αμμόλοφοι στο Πεδίο Θινών Abalos (Abalos Undae)
Αυτό το κοντινό πλάνο ενισχυμένου χρώματος (1.2 χλμ κατά μήκος) παρουσιάζει ένα παράδειγμα αμμόλοφων στο πεδίο θινών Abalos.

Η περιοχή αμμόλοφων Abalos εκτείνεται προς τα δυτικά, ξεκινώντας από ένα τμήμα των πλούσιων σε πάγο στρωσιγενών πολικών αποθέσεων (λόφοι Abalos-Abalos Colles), που διαχωρίζεται από τον κύριο θόλο του Βόρειου Οροπεδίου (Planum Boreum) με δύο μεγάλα χάσματα. Οι συγκεκριμένοι αμμόλοφοι είναι ιδιαίτεροι, διότι η σκόνη τους μπορεί να έχει προέλθει από τη διάβρωση του Γκρεμού Tenuis (Rupes Tenuis), (την χαμηλότερη στρωματογραφικά περιοχή, κάτω από τα στρώματα πάγου), κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των χασμάτων. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα χάσματα μορφοποιήθηκαν εν μέρει από το λιώσιμο του πολικού πάγου.

Τα δεδομένα ενισχυμένου χρώματος δείχνουν διαφορές στη σύστασή τους. Οι αμμόλοφοι εμφανίζονται μπλε εξαιτίας της βασαλτικής τους σύνθεσης, ενώ οι ασπρο-κόκκινες περιοχές πιθανόν να καλύπτονται με σκόνη. Με μια πιο προσεκτική ματιά, μικροσκοπικοί κυματισμοί και αυλάκια είναι ορατά στην επιφάνεια των θινών – αυτά τα χαρακτηριστικά σχηματίζονται από τη δραστηριότητα του ανέμου, όπως και οι ίδιες οι θίνες.

Είναι πιθανό οι ίδιες οι θίνες να μη μετακινούνται πλέον (η διαδικασία του σχηματισμού των θινών τις αναγκάζει να μετακινούνται κατά τη διεύθυνση των ανέμων) και οι μικροί κυματισμοί είναι τα μόνα ενεργά σημεία των αμμόλοφων σήμερα.

Μετάφραση στα ελληνικά: Δάφνη Παρλιάρη
Επιμέλεια Κειμένου: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: PSP_010219_2785
ημερομηνία απόκτησης: 30 Σεπτέμβριου 2008
υψόμετρο: 316 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/PSP_010219_2785
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.