HiPOD 23 Απρίλιου 2024
Θίνες πλούσιες σε γύψο στο Πεδίο Θινών Ολυμπίας (Olympia Undae)

Θίνες πλούσιες σε γύψο στο Πεδίο Θινών Ολυμπίας (Olympia Undae)
Σε αυτή την ενισχυμένου χρώματος εικόνα, βλέπουμε τις θίνες του μεγαλύτερου πεδίου αμμοθινών του Άρη, του Πεδίου Θινών της Ολυμπίας (Olympia Undae), κοντά στα όρια των βόρειων πολικών αποθέσεων, του Βορείου Οροπεδίου (Planum Βoreum).

Αυτή η περιοχή του Πεδίου της Ολυμπίας είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επειδή οι θίνες του είναι πλούσιες σε γύψο, ένα ορυκτό, που σχηματίζεται παρουσία νερού. Το υλικό που απαρτίζει τους λόφους εικάζεται ότι έχει προέλθει από την διάβρωση γεωλογικών σχηματισμών κοντά στα όρια των πολικών εναποθέσεων, όμως οι σχηματισμοί αυτοί περιέχουν από ελάχιστο έως καθόλου γύψο. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το νερό να επέδρασε στις θίνες, αφού η άμμος είχε συγκεντρωθεί από την διάβρωση των πολικών αποθέσεων. Πολλές ιδέες έχουν προταθεί για το σχηματισμό του γύψου, συμπεριλαμβανόμενης της υδροθερμικής δραστηριότητας (δραστηριότητας θερμού νερού) και του λιώσιμου του πάγου των εναποθέσεων.

Ενώ τα πεδία γύψου στη Γη (παραδείγματος χάριν οι Λευκοί Λόφοι στο Νέο Μεξικό) είναι λευκοί (το χρώμα του γύψου), αυτοί στον Άρη είναι σκουρόχρωμοι εξαιτίας των βασαλτικών κόκκων που υποβιβάζουν τη φωτεινότητά τους. Το CRISM, , ένα άλλο όργανο του MRO, ανακάλυψε ότι οι κορυφογραμμές των λόφων είναι οι περισσότερο πλούσιες σε γύψο.

Επομένως, τι είναι το φωτεινό, σπασμένο σε πολύγωνα, υλικό στα χαμηλά διάκενα μεταξύ των θινών; Ίσως είναι πολικός πάγος που βρίσκεται κάτω από αποξηραμένο γύψοειδές υλικό, του οποίου το μικρό μέγεθος των κόκκων είναι δύσκολο να ανιχνευθεί από το CRISM, ή κάτι άλλο τελείως διαφορετικό.

Απόδοση στα ελληνικά: Δάφνη Παρλιάρη
Επιμέλεια Κειμένου: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: PSP_010071_2615
ημερομηνία απόκτησης: 19 Σεπτέμβριου 2008
υψόμετρο: 321 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/PSP_010071_2615
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.