HiPOD 28 Μάιου 2020
Στρωματικοί βράχοι στους Μεσημβρινούς

Στρωματικοί βράχοι στους Μεσημβρινούς
Αυτή η εικόνα δείχνει μια μεγάλη έκταση ανοιχτόχρωμων ιζημάτων στη Γη των Μεσημβρινών κοντά στον ισημερινό του Άρη. Ανοιχτές εναποθέσεις σαν αυτές είναι κοινές σε πολλά σημεία του Άρη, και δείχνουν μια ιστορία διαφόρων γεωλογικών διεργασιών.

Τα πετρώματα εδώ διαβρώνονται σε μια ποικιλία υφών και μοτίβων, που μπορεί να ανταποκρίνονται σε μεταβολή παραγόντων όπως το μέγεθος των κόκκων και ο βαθμός συγκόλλησης τους, ή σε εντελώς διαφορετικούς τύπους πετρωμάτων. Υπάρχει επίσης σημαντική ποικιλία χρωμάτων σε όλη την εικόνα.

Πετρώματα σαν αυτά έχουν πολλές πιθανές προελεύσεις. Θα μπορούσαν να ήταν εναποτεθειμένα σε ποταμούς ή λιμνες, να κατακαθίσουν από τον αέρα σα σκόνη ή ηφαιστειακή τέφρα, ή να εναποτεθούν από θίνες άμμου της ερήμου. Είναι γνωστό ότι εναποθέσεις θινών άμμου συμβαίνουν σ’ αυτή την περιοχή του Άρη, στο σημείο προσεδάφισης του οχήματος Opportunity , αλλά τα πετρώματα που εκτίθενται εδώ είναι μόνο ένα κομμάτι ενός παχέος στρώματος. Μερικά από τα πετρώματα στην εικόνα αυτή μπορεί να εναποτέθηκαν σε ρεύματα: οι στενές κορυφογραμμές στο βόρειο τμήμα της εικόνας θα μπορούσε να είναι ένα παλιό κανάλι που μετατράπηκε σε κορυφογραμμή. Αυτό έχει συμβεί σε άλλα σημεία του Άρη, όπου κοίτες ρευμάτων είναι πιο ανθεκτικές στη διάβρωση από τα περίχωρα.

Μετάφραση στα ελληνικά: Παύλος Βουλουβούτης

αριθμός: PSP_006873_1800
ημερομηνία απόκτησης: 14 Ιανουαρίου 2008
υψόμετρο: 272 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/PSP_006873_1800
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς


NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.