HiPOD 13 Απρίλιου 2021
Δορυφορικά Μάτια Εστιασμένα σ

Δορυφορικά Μάτια Εστιασμένα σ' ένα Έπαθλο Μετεωρικής Πρόσκρουσης
Στις 20 Μαρτίου 2014, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χαμηλής ανάλυσης απεικόνιση (περίπου 1 χιλιόμετρο), από την κάμερα Mars Color Imager (ή MARCI), στο σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), μιά σκοτεινή κηλίδα διαμέτρου περίπου 8 χιλιομέτρων. Επειδή η κάμερα MARCI παρακολουθεί επί της ουσίας όλον τον Πλανήτη σε καθημερινή βάση, η ξαφνική εμφάνιση μιάς σκοτεινής κηλίδας τράβηξε την προσοχή.

Αμέσως, η Κάμερα Αλληλουχίας (Context Camera - CTX), πήρε μιά υψηλής ανάλυσης εικόνα, της υπό έρευνα περιοχής, στις αρχές Απριλίου. Η πριν και μετά απεικόνιση, απεκάλυψε δύο νέους μεγάλους μετεωρικούς κρατήρες μέσα στην περιοχή της πρόσκρουσης. Με ανάλυση στα 6 μέτρα ανά pixel, η κάμερα CTX είναι σε θέση να εντοπίσει τις σκοτεινές περιοχές, που δημιουργούνται από το ωστικό κύμα της πρόσκρουσης, αλλά συνήθως δεν μπορεί να διακρίνει τον μετεωρικό κρατήρα, που δημιούργησε το ωστικό κύμα, επειδή οι περισσότεροι νέοι μετεωρικοί κρατήρες έχουν διαμέτρους μερικών μέτρων μόνο.

Εδώ είναι το σημείο όπου το πρόγραμμα HiRISE αναλαμβάνει δράση: Η κάμερά μας ήταν σε θέση ν' αποκαλύψει τις μικρολεπτομέρειες του εδάφους μέσα στην ζώνη του ωστικού κύματος. Ο μεγαλύτερος από τους νέους κρατήρες εμφανίζεται ελαφρώς ασύμμετρος, με διαστάσεις 48.5 x 43.5 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο νέο μετεωρικό κρατήρα, που ανιχνεύει το MRO μέχρι στιγμής. Επιπλέον και οι εικόνες από την CTX και οι εικόνες από την HiRISE εμφανίζουν πολλαπλές μικρές νέες κατολισθήσεις μέσα στην περιοχή του ωστικού κύματος, που προκάλεσε η μετεωρική πρόσκρουση.

Όλες αυτές οι συντονισμένες παρατηρήσεις επιδεικνύουν επίσης, πώς διαφορετικές ερευνητικές ομάδες της ίδιας αποστολής, μπορούν να συνεργαστούν για να διερευνήσουν ενδιαφέροντα θέματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση:
Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_036059_1835
ημερομηνία απόκτησης: 06 Απρίλιου 2014
υψόμετρο: 271 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_036059_1835
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.