HiPOD 12 Απρίλιου 2021
Προς τα πού  είναι Επάνω;

Προς τα πού  είναι Επάνω;

Προς τα πού είναι Επάνω;
Η εικόνα αυτή παρουσιάζει έναν μετεωρικό κρατήρα, που έχει κοπεί από λάβα, στην περιοχή της πεδιάδας των Ηλυσίων (Elysium Planitia). Ο σχετικά επίπεδος, ρηχός πυθμένας, η αδρή υφή της επιφάνειας και οι πιθανές ρωγμές συστολής από την ψύξη, φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ο κρατήρας αυτός γέμισε εν μέρει από την λάβα. Το βόρειο τμήμα της εικόνας παρουσιάζει επίσης μιά πιό εκτεταμένη εναπόθεση από ροή λάβας, που έχει περικυκλώσει το εκτοξευμένο από την πρόσκρουση υλικό του μεγαλύτερου κρατήρα της περιοχής.

Αλλά προς ποιά κατεύθυνση έρρεε η λάβα; Φαίνεται σαν η λάβα να προέρχεται από τα βόρρεια, και μέσω του καναλιού, να κατέληξε μέσα στον κρατήρα, γεμίζοντάς τον εν μέρει. Αλλά αν παρατηρήσουμε το ανάγλυφο με την βοήθεια τριδιάστατων γυαλιών, είναι προφανές ότι αυτός ο κρατήρας βρίσκεται πάνω στο υλικό, που εκτοξεύθηκε από τον σχηματισμό του μεγαλύτερου κρατήρα, έτσι η περιοχή του βρίσκεται ψηλότερα από την ροή της λάβας στα βόρεια! Κι αφού δεν είναι δυνατόν η λάβα να ρέει στην ανηφόρα, η εξήγηση του τι συνέβη εδώ δεν είναι και τόσο απλή.

Έχουμε δει πολλά τέτοια σημάδια ροών λάβας σ’ αυτή την περιοχή να φθάνουν σ’ αρκετά υψηλότερα επίπεδα από την σημερινή επιφάνεια και μετά να υποχωρούν και ν’ αποστραγγίζονται. Αυτό ίσως να έχει συμβεί κι εδώ: Η ροή της λάβας εκινείτο από βορρά προς νότο και γέμισε τον κρατήρα αυτόν, αλλά ύστερα υποχώρησε προς τα βόρεια, χαράσσοντας αυτό το κανάλι.

Η τοπογραφική πληροφορία, που κερδίζουμε χρησιμοποιώντας στερεοσκοπικά ζεύγη, μας επιτρέπει ν’ απαντήσουμε σε μιά ερώτηση, που αλλιώς δεν θα μπορούσαμε, αν είχαμε στην διάθεσή μας μιά μόνο εικόνα. Αυτό είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του γιατί λαμβάνουμε δυό εικόνες, που τις συνδυάζουμε για να δημιουργήσουμε μιά στερεοσκοπική εικόνα.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_035969_1825
ημερομηνία απόκτησης: 30 Μάρτιου 2014
υψόμετρο: 272 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_035969_1825
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.