HiPOD 29 Μάρτιου 2021
Πέτρινοι Κύκλοι

Πέτρινοι Κύκλοι
Η εικόνα καλύπτει μιά περιοχή νοτιοανατολικά της γιγαντιαίας μετεωρικής Λεκάνης της Ελλάδος, που παρουσιάζει ιδιαίτερες ιδιότητες στις θερμικές φωτογραφίες του φασματογράφου THEMIS.

Οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι σχετικά ψυχρές, ενώ οι θερμοκρασίες την νύκτα είναι σχετικά θερμές. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι το υλικό της επιφάνειας είναι καλός αγωγός της θερμότητας, όπως οι βράχοι κι όχι τα λεπτόκοκκα υλικά.

Αυτή η εικόνα παρουσιάζει πληθώρα βράχων, που κατά τόπους σχηματίζουν χονδροειδείς κυκλικούς σχηματισμούς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη πολλών μικρών μετεωρικών κρατήρων (που δεν μπορούμε πλέον να τους δούμε, εκτός ίσως από τους σχηματισμούς των βράχων). Μιά εναλλακτική πρόταση είναι ότι μιά ενεργή διεργασία στον Άρη μπορεί να μετακινεί μεγάλους βράχους (μέχρι πολλά μέτρα σε διάμετρο) σιγά, σιγά με την πάροδο του χρόνου.

Σίγουρα, υπάρχει πάγος στο έδαφος τόσο νότια (58º), που διαστέλλεται και συστέλλεται με τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Αυτές οι τάσεις στο έδαφος, εξ αιτίας των θερμοκρασιακών αλλαγών, συνδυαζόμενες με την απομάκρυνση του λεπτόκκοκου υλικού από τον άνεμο, ενδεχομένως να είναι ικανές να διατάσσουν τους βράχους στα σχήματα, που παρατηρούμε. Μιά άλλη άποψη είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν, εξ αιτίας θερμότερου κλίματος, ο πάγος έλειωνε και ξαναπάγωνε, κάτι που οδηγεί στους πέτρινους κύκλους, που παρατηρούμε εδώ στην Γη στα σχεδόν μόνιμα παγωμένα εδάφη (permafrost).

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_030222_1220
ημερομηνία απόκτησης: 06 Ιανουαρίου 2013
υψόμετρο: 249 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_030222_1220
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.