HiPOD 10 Απρίλιου 2024
Αναρριχόμενες Θίνες στα Όρη των Νεράιδων (Nereidum Montes)

Αναρριχόμενες Θίνες στα Όρη των Νεράιδων (Nereidum Montes)
Σε αυτή την εικόνα απεικονίζεται το νότιο τμήμα ενός πεδίου αμμόλοφων στα όρη των Νεράιδων, που παρακολουθείται για αλλαγές στις θέσεις των αμμόλοφων και των ρυτιδώσεων.

Πολλοί από τους αμμόλοφους της εικόνας επικαλύπτουν απότομες πλαγιές. Οι πλαγιές χαμηλώνουν προς τον νότο, όμως οι αμμόλοφοι, όπως υποδεικνύεται από τον βόρειο προσανατολισμό των απότομων υπήνεμων πλευρών τους, ωθούμενες από τον άνεμο αναρριχώνται στις πλαγιές. Τέτοιοι “αναρριχόμενοι αμμόλοφοι” έχουν βρεθεί και αλλού στον Άρη, όπως στις Κοιλάδες του Mariner (Vallis Marineris) και στην περίπτωση αυτή, υποδεικνύουν σχετικά δυνατούς νότιους ανέμους.

Μιά εστίαση απεικονίζει μιά από τις απότομες αυτές πλευρές. Επιπρόσθετα, φαίνονται αρκετοί τάφροι κατολισθήσεων. Οι διαταραχές αυτές ερμηνεύονται ως άμμος που έχει κατρακυλήσει στην πλαγιά. Στην συνέχεια, ο άνεμος μετακίνησε και πάλι μέρος της άμμου και σχημάτισε αναρριχόμενες πτυχώσεις μέσα στις τάφρους. Αυτή και άλλες εικόνες HiRISE δείχνουν τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ του αέρα και της βαρύτητας, δύο από τις πολλές διαδικασίες που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη.

Μετάφραση στα ελληνικά: Μάρκος Ματσαμάκης (Επιμέλεια Κειμένου: Αριστείδης Σκουρτόπουλος)

αριθμός: ESP_029608_1390
ημερομηνία απόκτησης: 19 Νοέμβριου 2012
υψόμετρο: 255 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_029608_1390
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.