HiPOD 08 Απρίλιου 2024
Μιά Κυκλική Ρωγμή

Μιά Κυκλική Ρωγμή
Αυτή η κυκλική ρωγμή είναι πολύ παράξενη. Όταν εστιάζουμε σ’ αυτήν στην κλίμακα του HiRISE, η ρωγμή μοιάζει πολύ με τάφρο.

Η περιοχή Canyonlands, στην Πολιτεία Utah των ΗΠΑ, είναι ένα ιδανικό μέρος για να δούμε τάφρους εδώ στην Γη. Οι τάφροι δημιουργούνται όταν σχίζεται συμπαγές πέτρωμα. Σχηματίζονται δύο ρωγμές σε χαρακτηριστικές γωνίες και το έδαφος ανάμεσά τους υποχωρεί, σχηματίζοντας ένα βαθύ φαράγγι με σχεδόν κάθετα τοιχώματα. Βέβαια, συνήθως τα φαράγγια που δημιουργούνται είναι ευθύγραμμα, αλλά εδώ αυτό είναι κυκλικό, πράγμα ασυνήθιστο.

Το πρώτο πράγμα, που σκέφτεται κάποιος, που παρατηρεί κυκλικούς σχηματισμούς στον Άρη, είναι οι κρατήρες. Έτσι λοιπόν, μιά υπόθεση για το πώς μπορεί να σχηματίστηκε αυτό το κυκλικό χαρακτηριστικό, είναι ότι ίσως ένας παλαιός κρατήρας να θάφτηκε από κάποιο υλικό, ίσως λάβα, ή ακόμη πολλαπλά στρώματα υγρών αποθέσεων. Επειδή το κέντρο του είναι το βαθύτερο σημείο του, εκεί συγκεντρώθηκε περισσότερο υλικό απ’ ότι στο χείλος του, που είναι ψηλότερα και που μόλις καλύφθηκε. Το υλικό στην συνέχεια στερεοποιήθηκε και συστάλθηκε, μ’ αποτέλεσμα ν’ αναπτυχθούν πάνω του εκτατικές τάσεις.

Το βαρύτερο κέντρο βυθίστηκε, σπάζοντας περιμετρικά το υλικό, όπου ήταν λεπτότερο. Αυτή όμως είναι μόνο μια σκέψη, τι άλλο νομίζετε ότι θα μπορούσε να είναι αυτός ο σχηματισμός;

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_029362_1795
ημερομηνία απόκτησης: 31 Οκτώβριου 2012
υψόμετρο: 272 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_029362_1795
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.