HiPOD 22 Μάρτιου 2023
Θίνες σε Κίνηση

Θίνες σε Κίνηση
Το πρόγραμμα HiRISE έχει διεξάγει μιά εμπεριστατωμένη έρευνα των Αρειανών θινών άμμου, με στόχο να διευκρινιστεί εαν και κατά πόσο αυτές μετακινούνται, παρατηρώντας τες σε τακτά χρονικά διαστήματα, με την πάροδο των Αρειανών ετών. Περισσότερες από 60 τοποθεσίες παρακολουθούνται μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας ότι οι θίνες άμμου, από τον Ισημερινό μέχρι τους Πόλους, μετακινούνται με ρυθμό μέχρι και 1 μέτρο, ανά Αρειανό έτος. [Ένα Αρειανό έτος έχει 669 Αρειανές ημέρες (sols), που αντιστοιχούν σε 687 Γήϊνες ημέρες. Δηλ. 1 Αρειανό έτος = 1.88 Γήϊνα έτη]

Παρ’ όλ’ αυτά όμως, οι παρατηρήσεις των θινών εξακολουθούσαν να είναι ελλιπείς, διότι έτειναν να συγκεντρώνονται είτε στις τροπικές περιοχές, είτε στην Βόρεια Αμμοθάλασσα, που περιβάλλει τον Β. Πόλο του Πλανήτη. Σε μιά λωρίδα ανάμεσα στις 30º και 65º βόρεια, δεν είχαμε μέχρι τώρα δείγματα μετρήσεων. Αυτή λοιπόν η εικόνα ανήκει σ’ ένα σύνολο παρατηρήσεων, που έγιναν για να καλυφθεί αυτό το κενό.

Η εικόνα παρουσιάζει μιά ποικιλία από διαφορετικά είδη θινών, στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Κρατήρα Lyot στις 48.9º βόρειο πλάτος, στις χαμηλές βόρειες πεδιάδες. Εγκάρσιες θίνες στα δυτικά μετασχηματίζονται σε διαμήκεις στ’ανατολικά και σε ημισεληνοειδείς προς τα νότια, προφανώς εξ αιτίας των τοπικών ανέμων, που κατευθύνονται από την τοπογραφία της λεκάνης του κρατήρα. Η εικόνα αυτή ελήφθη με τέτοιον τρόπο, ώστε να πληρούνται οι συνθήκες φωτισμού και θέασης, μιας προηγούμενης παρατήρησης του HiRISE, που έγινε πριν από δύο Αρειανά έτη, τον Αύγουστο του 2008.

Η λεπτομερής σύγκριση αυτών των δύο εικόνων αποκαλύπτει κίνηση στις περισσότερες από τις θίνες, μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. TΗ συνοδευτική εικόνα είναι κινούμενη εικόνα, που δείχνει τις αλλαγές σε μιά από τις μικρές ημισεληνοειδείς θίνες στα νότια του πεδίου των θινών. Η περιοχή που φαίνεται στο απόκομμα είναι περίπου 100 m σε μήκος. Άνεμοι από τα δυτικά (αριστερά) έχουν μετακινήσει τις μικρές ρυτιδώσεις πάνω στην θίνη προς τ’ ανατολικά. Η άμμος παρασύρεται πάνω από την κορυφή της θίνης, κατρακυλά στην απότομη υπήνεμη πλαγιά της και συγκεντρώνεται στην βάση της. Έτσι η μικρή θίνη μετατοπίζεται αργά προς τα ’κει που πνέει ο άνεμος.

Άλλες εικόνες επίσης δείχνουν δραστηριότητα στις θίνες αυτής της λωρίδας του γεωραφικού πλάτους, επιβεβαιώνοντας αυτό, που ήδη έχουμε ανακαλύψει:

Οι θίνες μετακινούνται παντού στην επιφάνεια του Άρη, γρηγορότερα σε κάποια μέρη από άλλα.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_027864_2295
ημερομηνία απόκτησης: 06 Ιούλιου 2012
υψόμετρο: 307 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_027864_2295
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.