HiPOD 07 Ιούλιου 2023
Κρατήρες μέσα σε Κρατήρες

Κρατήρες μέσα σε Κρατήρες
Οι μετεωρικοί κρατήρες στον Άρη, που είναι μερικά χιλιόμετρα σε διάμετρο, έχουν συνήθως εσωτερικό σχήματος απλού μπωλ, με τους κρατήρες σε μαλακά εδάφη να εμφανίζονται μεγαλύτεροι αυτών σε σκληρά εδάφη. Κάποτε όμως τα πράγματα περιπλέκονται κι αυτοί οι απλοί κανόνες παύουν να ισχύουν.

Μιά τέτοια περίπτωση παρατηρούμε εδώ, όπου εμφανίζονται δύο κρατήρες να “φωλιάζουν” ο ένας μέσα στον άλλον. Αυτού του είδους οι κρατήρες σχηματίζονται πιθανότατα από αλλαγές στην αντοχή των υλικών της περιοχής τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ασθενέστερο υλικό, βρίσκεται πάνω από ισχυρότερο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρατήρες σαν κι αυτούς, για να μάθουμε κάτι για την φύση των υλικών κάτω από την επιφάνεια του Πλανήτη. Τι μπορεί να προκαλεί αλλαγή στην αντοχή των υλικών του υπεδάφους; Ξέρουμε πλέον ότι ο Άρης έχει άφθονο πάγο στο υπέδαφος ακριβώς κάτω από την επιφάνειά του. Αυτό το πλούσιο σε πάγο στρώμα, μπορεί να είναι το ασθενέστερο υλικό, που βρίσκεται πάνω από το βαθύτερο στρώμα, που δεν περιέχει πάγο.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλοςαριθμός: ESP_027610_2205
ημερομηνία απόκτησης: 16 Ιούνιου 2012
υψόμετρο: 299 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_027610_2205
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.