HiPOD 06 Ιούλιου 2023
Παρακολούθηση Ρεμάτων στα Τοιχώματα Κρατήρα στην Χώρα των Σειρήνων (Terra Sirenum)

Παρακολούθηση Ρεμάτων στα Τοιχώματα Κρατήρα στην Χώρα των Σειρήνων (Terra Sirenum)
Οι ρεματιές της εικόνας βρίσκονται στο βόρειο τοίχωμα ενός ανώνυμου κρατήρα διαμέτρου 9 km, στην Χώρα των Σειρήνων (Terra Sirenum), στο νότιο ημισφαίριο του Πλανήτη. Η εικόνα αποκτήθηκε στις αρχές του χειμώνα και γι’ αυτό τον λόγο το βόρειο τοίχωμα του κρατήρα είναι στην σκιά.

Τα ρέματα αυτά πρωτοπαρατηρήθηκαν από το HiRISE το 2006. Από τότε, ο πιθανός ρόλος της εποχιακής πάχνης στον σχηματισμό και την διαμόρφωση των ρεμάτων, μαζί με την σύνδεση των πολυγωνικών εδαφών μ’ αυτά, αλλά και άλλα ρέματα, έχει αναβαθμιστεί και συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σαν αποτέλεσμα, τα ρέματα αυτά έχουν γίνει μιά από τις πολλές τοποθεσίες, που παρακολουθούνται από το HiRISE, στο πέρασμα πολλών Αρειανών ετών. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί πάνω από δώδεκα φωτογραφίες της περιοχής, κατά την διάρκεια πολλών διαφορετικών εποχών του Άρη.

Στην εικόνα, πάχνη (μάλλον νερού) έχει αρχίσει ν’ αναπτύσσεται, για μιά ακόμη φορά, σ’ αυτά τα τοιχώματα στα μέσα νότια πλάτη του Άρη. Η συνοδευτική εικόνα παρουσιάζει ρέματα στο σκιασμένο τοίχωμα του κρατήρα, που κοιτάζει προς τον Νότιο Πόλο. Η μεγάλη ευαισθησία της κάμερας του HiRISE μας επιτρέπει να βλέπουμε ακόμη και σε τέτοια μέρη, που φωτίζονται αμυδρά από το διάχυτο φως, που προέρχεται από τις παρακείμενες φωτισμένες περιοχές και από την ατμόσφαιρα. Έτσι βλέπουμε τα ρέματα, που κυμαίνονται από μερικά μέτρα έως και μερικές δεκάδες μέτρα σε πλάτος και περίπου δύο χιλιόμετρα σε μήκος, να είναι μόλις καλυμμένα από ένα λεπτότατο πέπλο πάχνης.

Κάποια σκοτεινά σημεία μέσα στα ρέματα, είναι απλώς θερμότερες περιοχές, όπου η πάχνη έχει εξαχνωθεί, αποκαλύπτοντας το σκοτεινότερο έδαφος από κάτω.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος
αριθμός: ESP_027343_1410
ημερομηνία απόκτησης: 27 Μάιου 2012
υψόμετρο: 251 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_027343_1410
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.