HiPOD 23 Ιούνιου 2023
Λείανση του Εδάφους από την Άμμο, εν δράσει και σήμερα, στην Βόρεια Πολική Περιοχή του Άρη

Λείανση του Εδάφους από την Άμμο, εν δράσει και σήμερα, στην Βόρεια Πολική Περιοχή του Άρη

Λείανση του Εδάφους από την Άμμο, εν δράσει και σήμερα, στην Βόρεια Πολική Περιοχή του Άρη
Τα απέραντα πεδία θινών, που περιβάλλουν το Βόρειο Πολικό Κάλυμμα του Άρη, μεταβάλλονται συνεχώς από τους ανέμους, με τις θίνες να μετακινούνται με ρυθμό μεγαλύτερο του ενός μέτρου τον χρόνο (PDF). Αυτή η νέα εικόνα του HiRISE δείχνει ότι η μετατοπιζόμενη από τον άνεμο άμμος, λειαίνει επί πλέον το πλούσιο σε πάγο έδαφος, πάνω στο οποίο μεταναστεύουν οι θίνες.

Εμφανώς ορατή και στις ασπρόμαυρες και στις έγχρωμες εικόνες του HiRISE, είναι μιά γραμμική διάταξη στο έδαφος, ενδιάμεσα των θινών, με προσανατολισμό από βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά. Αυτός ο προσανατολισμός συμπίπτει μ’ αυτόν, που εμφανίζουν οι υπήνεμες πλευρές των ημισεληνοειδών θινών με τις μύτες, που επίσης δείχνει την κατεύθυνση μετανάστευσής τους. Εδώ παρουσιάζονται τέσσερεις εστιασμένες απόψεις, που μας παρέχουν λεπτομέρειες αυτής της γραμμικής υφής του εφάφους.

Η εστίαση στο μπλε πλαίσιο μας παρουσιάζει μιά τυπική ημισεληνοειδή θίνη. Αν και αμυδρά, η γραμμική υφή στο περιβάλλον έδαφος, είναι ορατή.

Η υφή είναι όμως καλύτερα ορατή στις επόμενες εστιάσεις. Μιά εστίαση στην επιφάνεια ανάμεσα στις θίνες (κόκκινο πλαίσιο), δείχνει την χαραγμένη από τον άνεμο μορφολογία του εδάφους, σαν μιά σειρά τοπογραφικών υψωμάτων και βυθισμάτων, με τον προσανατολισμό τους να τονίζεται από τα λευκά βέλη. Το ίδιο είναι επίσης εμφανές δίπλα σε μιά άλλη θίνη (εστίαση στο κίτρινο πλαίσιο). Περαιτέρω εστίαση αποκαλύπτει ότι τα τοπογραφικά υψηλά περιέχουν ογκόλιθους, που ενδεχομένως είναι πλούσιοι σε πάγο (εστίαση στο πορτοκαλί πλαίσιο). Η απόξεση του εδάφους από την άμμο είναι πιό έντονη μάλλον στα τοπογραφικά χαμηλά, εξάροντας έτσι το ανάγλυφο, καθώς λειαίνει τους βράχους, αφήνοντας στα υψηλότερα σημεία μόνο τα υπολείματά τους. Έτσι λοιπόν, η επιφάνεια του Άρη στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη αλλάζει συνεχώς, καθώς λειαίνεται από την μετακινούμενη άμμο.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος
αριθμός: ESP_026839_2550
ημερομηνία απόκτησης: 17 Απρίλιου 2012
υψόμετρο: 318 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_026839_2550
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.