HiPOD 22 Ιούνιου 2023
Πάχνη σε Τοποθεσία του Νοτίου Ημισφαιρίου στα τέλη του Φθινοπώρου

Πάχνη σε Τοποθεσία του Νοτίου Ημισφαιρίου στα τέλη του Φθινοπώρου
Αυτή η εικόνα αποκτήθηκε δύο εβδομάδες πρίν από το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τον ορίζοντα, το μεσημέρι ενός τόπου.

Σ’ αυτή την τοποθεσία (52° νότιο πλάτος), όταν το σκάφος MRO περνούσε από πάνω της, ήταν προχωρημένο απόγευμα και ο ήλιος ήταν πιά πολύ κοντά στον ορίζοντα, έτσι πάχνη διοξειδίου του άνθρακα είχε αρχίσει να απλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της.

Σ’ αυτή την φωτογραφία ενισχυμένου χρώματος η πάχνη εμφανίζεται μπλε. Οι πλαγιές με βόρειο προσανατολισμό δέχονται περισσότερη ακτινοβολία από τον ήλιο κι εμφανίζονται κοκκινωπές, ένδειξη λιγότερης πάχνης εκεί. Ίσως να υπάρχει και μικρή ποσότητα πάχνης νερού εδώ.

Η κύρια διαφορά του Άρη ως προς την Γη είναι ότι το κυρίαρχο συστατικό της ατμόσφαιράς του - το διοξείδιο του άνθρακα - μπορεί και συμπυκνώνεται σε πάγο στην επιφάνειά του κατά την διάρκεια των χειμώνων των δύο ημισφαιρίων του. Το κυρίαρχο όμως συστατικό της Γήινης ατμόσφαιρας - το άζωτο - ποτέ δεν συμπυκνώνεται στην επιφάνειά της. Μόνο στους παγωμένους Τιτάνα και Πλούτωνα, που διαθέτουν άζωτο στις ατμόσφαιρές τους, μπορεί και συμπυκώνεται σε πάχνη και πάγο στις επιφάνειές τους.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος
αριθμός: ESP_026388_1280
ημερομηνία απόκτησης: 13 Μάρτιου 2012
υψόμετρο: 252 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_026388_1280
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.