Εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε καθαρά το επικάλυμμα του εκτοξευμένου υλικού από την μετεωρική πρόσκρουση, που δημιούργησε τον κρατήρα της εικόνας κι αυτό μας λέει ότι ο κρατήρας είναι πρόσφατος και καλοδιατηρημένος. Το επικάλυμμα είναι η ζώνη των συντριμάτων, που έπεσαν ξανά στο έδαφος γύρω από τον κρατήρα.
Ένας τρόπος για να προσδιορίσουμε την ηλικία ενός κρατήρα είναι να παρατηρήσουμε το χείλος του. Αν αυτό δεν φαίνεται διαβρωμένο, τότε το λέμε “οξύ” και ο κρατήρας χαρακτηρίζεται “νεαρός”, έστω κι αν η πρόσκρουση που τον δημιούργησε συνέβη εξαιρετικά πίσω στο παρελθόν.
Δεδομένου του γεωγραφικού πλάτους της περιοχής του κρατήρα και της εγγύτητάς της προς τον νότο σε τραπεζοειδείς σχηματισμούς με ρέματα στα πλευρά τους, τα τοιχώματά του επίσης εμφανίζουν ρέματα του τύπου, που σχηματίζεται στα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Με την υψηλή ανάλυση των εικόνων του HiRISE, μπορούμε να έχουμε μιά πιό λεπτομερή άποψη των επικαλυμμάτων, που περιβάλλουν τους κρατήρες, την κατανομή τους και ενδεχομένως να παρατηρήσουμε και μεταβολές στα τοιχώματά τους.
Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος
αριθμός:
ESP_026099_2320ημερομηνία απόκτησης: 20 Φεβρουαρίου 2012
υψόμετρο: 308 χλμ
https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_026099_2320
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς