HiPOD 13 Μάρτιου 2023
Ένας Οφιοειδής Ανεμοστρόβιλος Σκόνης στον Άρη

Ένας Οφιοειδής Ανεμοστρόβιλος Σκόνης στον Άρη
Ένας πανύψηλος ανεμοστρόβιλος σκόνης ρίχνει την οφιοειδή σκιά του στην επιφάνεια του Άρη, σ’ αυτή την καταπληκτική φωτογραφία της Πεδιάδας του Αμαζονίου (Amazonis Planitia), στα τέλη της άνοιξης.

Το μήκος της σκιάς φανερώνει ότι η στήλη της σκόνης φθάνει σε ύψος πάνω από τα 800 μέτρα. Η άκρη της δεν είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση της κίνησης του ανεμοστρόβιλου, ο οποίος ακολουθεί μιά σταθερή πορεία προς τα νοτιοανατολικά και αφήνει πίσω του ένα ανοικτόχρωμο ίχνος.

Η ντελικάτη καμπύλη του θύσανου της σκόνης οφείλεται σ’ έναν δυτικό άνεμο, που πνέει στα 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια και στρέφει την κορυφή της πρός τ’ ανατολικά. Οι δυνατοί ανεμοι και η έλξη της θερμότητας από τον νότο, συνδυάζονται και οδηγούν τους ανεμοστρόβιλους σκόνης σε νοτιοανατολικές πορείες, όπως φαίνεται από τα ίχνη πού άφησαν οι προηγούμενοι ανεμοστρόβιλοι στην περιοχή. Η συγκεκριμένη στήλη σκόνης έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα.

Πολλαπλά ανοικτόχρωμα ίχνη κατευθύνονται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Το ενδιαφέρον και περίεργο είναι ότι σ’ αυτή την περιοχή τα ίχνη των ανεμοστρόβιλων είναι ανοικτόχρωμα, ενώ είναι συνήθως σκοτεινόχρωμα σ’ άλλες περιοχές του Πλανήτη. Τα σκοτεινόχρωμα ίχνη δημιουργούνται εκεί που το έδαφος είναι καλυμμένο με σκόνη ανοικτότερης απόχρωσης, που όταν αφαιρείται αποκαλύπτει το σκοτεινότερο υπόστρωμα. Εδώ όμως, στην Πεδιάδα του Αμαζονίου, η σκόνη που έχει επικαθήσει έχει μεγάλο πάχος και δεν επηρεάζεται από ένα τέτοιο “σκούπισμα’’. Στην περιοχή της εικόνας έχει επικαθήσει πρόσφατα - λίγο πριν την άφιξη του MRO - ένα φωτεινό λεπτό στρώμα σκόνης, που μπορεί ακόμη ν’ αφαιρεθεί. Έτσι τ΄ανοικτόχρωμα ίχνη ίσως να σχηματίζονται από την αναμόχλευση της επιφανειακής σκόνης από τον ισχυρό άνεμο των ανεμοστρόβιλων (έχουν μετρηθεί ταχύτητες περιστροφής μέχρι και 113 km την ώρα, σε φωτογραφίες ανεμοστρόβιλων του HiRISE).

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εικόνα έχει ληφθεί στα τέλη της άνοιξης του βορείου ημισφαιρίου, όταν ο Άρης είναι στο αφήλιο. Όπως ακριβώς και στην Γη, οι Αρειανοί άνεμοι τροφοδοτούνται από την ηλιακή θερμότητα και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι στο ελάχιστο αυτή την εποχή του έτους. Παρ’ όλ’ αυτά οι ανεμοστρόβιλοι σκόνης φαίνεται να δρούν ακατάπαυστα, καθαρίζοντας το έδαφος από την σκόνη, που έχει επικαθήσει πρόσφατα, από λίγο κάθε φορά.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος
αριθμός: ESP_026051_2160
ημερομηνία απόκτησης: 16 Φεβρουαρίου 2012
υψόμετρο: 297 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_026051_2160
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.