HiPOD 14 Απρίλιου 2022
Ρήγματα στο Χάσμα της Ιούς

Ρήγματα στο Χάσμα της Ιούς
Το Χάσμα της Ιούς (Ius Chasma), είναι ένα από τα πολλά αλληλοσυνδεδεμένα φαράγγια μ’ απότομα τοιχώματα, πού απαρτίζουν τις Κοιλάδες του Mariner (Valles Marineris), το μεγαλύτερο δίκτυο φαραγγιών σ’όλο το Ηλιακό Σύστημα.

Το Χάσμα έχει μήκος περίπου 900 χμ. και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Κοιλάδων του Mariner. Ο πυθμένας του είναι από 8 έως και 10 χιλιόμετρα κάτω από την περιβάλλουσα περιοχή και διασχίζεται στο μέσον του, από τα δυτικά προς τ’ ανατολικά, από μιά εξέχουσα οροσειρά, γνωστή ως η “Οροσειρά του Γηριώνη” (Geryon Montes) [ από τον γίγαντα Γηριώνη, στον δέκατο άθλο του Ηρακλή].

Η περιοχή της φωτογραφίας βρίσκεται περίπου 7.8⁰ Νότια και 279.5⁰ Ανατολικά, στον πυθμένα του Χάσματος. Μιά ευρεία ποικιλία από ανοικτόχρωμες και μέσου τόνου περιοχές, καθώς και διάφοροι τύποι στρωσιγενών πετρωμάτων, απαρτίζουν τον πυθμένα.

Εμφανή ρήγματα διαφόρων μεγεθών έχουν μετατοπίσει και παραμορφώσει τα στρωσιγενή πετρώματα και τις προεξοχές του υπεδάφους, μερικά κατά συναρπαστικό τρόπο.

Το εκτοξευμένο υλικό από μικρούς, νεαρούς στην εμφάνιση, μετεωρικούς κρατήρες στις ανοικτόχρωμες περιοχές, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός σκοτεινότερου (πιθανώς βασαλτικού) υποστρώματος. Γραμμικές θίνες υπερκαλύπτουν τις ανοικτόχρωμες περιοχές και είναι πανταχού παρούσες στον πυθμένα του Χάσματος. Είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση βορρά-νότου, ένδειξη της επικράτησης δυτικών ανέμων κατά μήκος του φαραγγιού.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_025020_1720
ημερομηνία απόκτησης: 28 Νοέμβριου 2011
υψόμετρο: 265 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_025020_1720
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.