HiPOD 07 Απρίλιου 2022
Φωτεινές και Σκοτεινές περιοχές στον Λαβύρινθο της Νύχτας (Noctis Labyrinthus)

Φωτεινές και Σκοτεινές περιοχές στον Λαβύρινθο της Νύχτας (Noctis Labyrinthus)
Η εικόνα αυτή παρουσιάζει την μεταβατική περιοχή του “Λαβύρινθου της Νύχτας”, όπου τα ευθύγραμμα ρήγματα και τα στρογγυλεμένα βυθίσματά του συγχωνεύονται με τα μεγάλα χάσματα των “Κοιλάδων του Mariner” (Valles Marineris). Κάτω από έναν σκοτεινόχρωμο μανδύα, πού καλύπτει την περιοχή και παρουσιάζει στρώσεις, φαίνονται ασυνήθιστα φωτεινά τμήματα.

Τα φωτεινά τμήματα επίσης παρουσιάζουν ενδείξεις στρώσεων και στα φάσματα του CRISM εμφανίζουν ένυδρα συστατικά. Είναι πολυγωνικά και ακανόνιστου σχήματος, ενδεχομένως επειδή αντιπροσωπεύουν υλικά από μετεωρικές προσκρούσεις, ή διότι επειδή είναι εν μέρει καλυμμένα από το σκοτεινόχρωμο υλικό, δεν μπορούμε να τα δούμε σ’ όλη τους την έκταση.

Το σκοτεινόχρωμο κάλυμμα είναι αιολικής προέλευσης (όπως μαρτυρούν οι γραμμικές πτυχώσεις) και μιά δομή με πολύ λεπτές στρώσεις. Το ίδιο το κάλυμμα δεν εμφανίζει στο CRISM ένυδρα συστατικά, έτσι το πιθανότερο είναι ν’ αντιπροσωπεύει πολλαπλά συμβάντα αιολικών αποθέσεων, όπου κάθε φορά το εναποτιθέμενο υλικό γίνεται ένα ξεχωριστό στρώμα.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφιση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_024427_1740
ημερομηνία απόκτησης: 12 Οκτώβριου 2011
υψόμετρο: 263 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_024427_1740
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.