HiPOD 29 Μάρτιου 2022
Οι Θίνες Άμμου στον Άρη Αλλάζουν

Οι Θίνες Άμμου στον Άρη Αλλάζουν
Τώρα, πού το πρόγραμμα HiRISE έχει συσσωρεύσει δεδομένα από τον Άρη, από την πρώτη του τροχιά το 2006, είναι δυνατόν να καταγράψουμε αλλαγές στις θέσεις και στις ρυτιδώσεις στις θίνες άμμου στην επιφάνειά του.

Εδώ παρουσιάζεται ένα τέτοιο παράδειγμα, πού δείχνει αλλαγές σε θίνες άμμου στο εσωτερικό ενός κρατήρα στις παρυφές της “Μεγάλης Σύρτης” (Syrtis Major), από τις 16 Δεκεμβρίου 2007 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2011 (αυτή η εικόνα).

Το χρονικό διάστημα πού μεσολάβησε ανάμεσά τους είναι σχεδόν επακριβώς 2 Αρειανά έτη, επομένως η γωνία φωτισμού των δύο εικόνων είναι πρακτικά η ίδια. Επί πλέον το σκάφος MRO έλαβε τις φωτογραφίες από την ίδια στάση. Με τον φωτισμό και την γωνία οράσεως πρακτικώς αμετάβλητα, οι αλλαγές γίνονται αμέσως ορατές. Η υποεικόνα 1 παρουσιάζει μιά σειρα από εστιάσεις, ξεκινώντας από μιά μερική άποψη του πεδίου των θινών και καταλήγοντας στο μέτωπο μιάς θίνης.

Η υποεικόνα 2, πού είναι μιά κινούμενη ακολουθία εικόνων τύπου GIF, παρουσιάζει τις αλλαγές στο μέτωπο της θίνης και στις ρυτιδώσεις στην επιφάνειά της, με την πάροδο 2 Αρειανών ετών.

Η θίνη φαίνεται να μετακινήθηκε κατά 2 μέτρα. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι σ’ αυτή την περιοχή του Άρη πνέουν άνεμοι με ένταση ικανή να μεταφέρει σημαντικές ποσότητες άμμου.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_024025_2005
ημερομηνία απόκτησης: 11 Σεπτέμβριου 2011
υψόμετρο: 281 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_024025_2005
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.