HiPOD 18 Φεβρουαρίου 2022
Ένα από τα πολλά Πεδία Θινών του Άρη

Ένα από τα πολλά Πεδία Θινών του Άρη
Οι παρατηρήσεις του προγράμματος HiRISE μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την κατάταξη και τις εκτιμήσεις του όγκου των θινών, στην παγκόσμια βάση δεδομένων της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) - ένας ακόμη τρόπος, του πως η κάμερα HiRISE βοηθάει άλλες επιστημονικές υπηρεσίες.

Οι θίνες άμμου είναι ανάμεσα στα πλέον διαδεδομένα αιολικά χαρακτηριστικά, πού παρατηρούμε στον Άρη. Η κατανομή τους στον χώρο και η μορφολογία τους, χαρακτηριστικά ευαίσθητα ακόμη και σε ανεπαίσθητες αλλαγές στον ρυθμό κυκλοφορίας των ανέμων και στην έντασή τους, μπορούν να συσχετίσουν τους ρυθμούς διάβρωσης και απόθεσης των υλικών και να δώσουν έτσι στοιχεία για την ιζηματογένεση στην περιβάλουσα περιοχή.

Οι θίνες είναι ιδιαιτέρως κατάλληλες για ολοκληρωμένες πλανητικές μελέτες, διότι είναι σ’ αφθονία σ’ ευρεία κλίμακα υψομέτρων και εδαφικών τύπων. Έτσι μια, πλανητικής κλίμακας, μελέτη των Αρειανών θινών εξυπηρετεί διπλόν στόχο, την περαιτέρω κατανόηση και των κλιματικών και των ιζηματογενών διεργασιών, δύο θεμελιωδών θεμάτων, πού κατευθύνουν την σύγχρονη μελέτη του Άρη.

Αυτή η λεζάντα βασίστηκε στην αρχική επιστημονική αιτιολόγηση για την λήψη αυτής της εικόνας.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_022607_1725
ημερομηνία απόκτησης: 24 Μάιου 2011
υψόμετρο: 263 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_022607_1725
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.