HiPOD 27 Ιανουαρίου 2022
Ένας νέος Μετεωρικός Κρατήρας

Ένας νέος Μετεωρικός Κρατήρας
Η ομάδα, πού παρακολουθεί την Φωτογραφική Μηχανή Αλληλουχίας - Context Camera (CTX) - στο σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), πρόσεξαν μιά σκοτεινή κηλίδα σε μιά φωτογραφία, πού τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2010, πού δεν υπήρχε σε αντίστοιχη φωτογραφία, πού τραβήχτηκε από την κάμερα THEMIS του σκάφους Mars Odyssey, τον Δεκέμβριο του 2007. (Η Context Camera του MRO παίρνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με διακριτότητα 6 m ανά pixel, σε σάρωση πλάτους 30 km. Η μηχανή αυτή εφοδιάζει με φωτογραφίες αλληλουχίας τις ομάδες HiRISE και CRISM, γιά να παρακολουθούν τυχόν αλλαγές, πού συμβαίνουν στον πλανήτη, και ύστερα να εστιάζουν την προσοχή τους σε συγκριμένα σημεία.)

Έτσι, η ομάδα CTX ζήτησε να ληφθεί μιά εικόνα από την κάμερα HiRISE. Είναι η φωτογραφία, πού βλέπουμε να δείχνει έναν φρέσκο μετεωρικό κρατήρα, διαμέτρου περίπου 7 m, μαζί με το σκουρόχρωμο υλικό, πού εκτινάχθηκε από το υπέδαφος, εξ αιτίας της πρόσκρουσης.

Τέτοιοι μικροί κρατήρες εμφανίζονται συνεχώς στον Άρη και εντοπίζονται εύκολα σε περιοχές, πού καλύπτονται από ανοικτόχρωμη σκόνη.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_019195_2175
ημερομηνία απόκτησης: 31 Αύγουστου 2010
υψόμετρο: 298 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_019195_2175
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.