HiPOD 01 Απρίλιου 2022
Κανάλι λάβας

Κανάλι λάβας
Το Όρος Ασκρεύς είναι ένα από τα τεράστια Ασπιδοειδή Ηφαίστεια του Άρη. (Βρίσκεται στην μεγαλύτερη, ηφαιστιακής προελεύσεως, Ήπειρο, την Θαρσίς [Tharsis Bulge]. Ονομάστηκε από το όνομα της καταγωγής του Ισιόδου - του δεύτερου μεγαλύτερου ποιητή της Ελλάδος, μετα τον Όμηρο - του εκδότη της Θεογονίας, πού κατήγετο από την Άσκρα της Βοιωτίας: Ισίοδος ο Ασκρεύς).

Οι πλαγιές του έχουν διαμορφωθεί από αναρίθμητες ροές λάβας, αλλά στο σύνολό τους είναι πλέον θαμένες κάτω από παχειά στρώματα σκόνης, ώστε ελάχιστα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά να είναι ορατά.

Αυτό το κανάλι είναι μιά από τις καλύτερα διατηρημένες ροές λάβας. Στην εικόνα παρουσιάζεται ένα ευδιάκριτο κανάλι να διασχίζει διαγώνια την περιοχή της παρατήρησης. Καθώς κύματα καυτής λάβας ξεχύνονται στην πλάγιά του ηφαιστείου, δημιουργούνται αναχώματα στα πλευρά της ροής. Στην συνέχεια όταν η έκρηξη καταλαγιάζει και η λάβα αποστραγγίζεται, αφήνει πίσω της μιά μακρά τάφρο, το κανάλι της φωτογραφίας.

Αν και πρόκειται γιά ένα σχετικά νέο γεωλογικό σχηματισμό στον Άρη, αυτή η επιφάνεια λάβας είναι μεγάλης ηλικίας, αν κρίνει κανείς από τον μεγάλο αριθμό των μετεωρικών κρατήρων, πού φαίνονται διεσπαρμένοι στην εικόνα. Η άλλη διαδικασία διάβρωσης είναι ο επίμονος άνεμος του πλανήτη. Τ' αποτελέσματά του φαίνονται υπό την μορφή φωτεινών ραβδώσεων, με δυτική κατεύθυνση, πίσω από τους κρατήρες και τ' άλλα τοπογραφικά εμπόδια. Είναι τα σημεία όπου η ανοικτόχρωμη σκόνη βρίσκει καταφύγιο από τον άνεμο.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_018665_1920
ημερομηνία απόκτησης: 20 Ιούλιου 2010
υψόμετρο: 254 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_018665_1920
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.