HiPOD 22 Φεβρουαρίου 2022
Ροές λάβας

Ροές λάβας
Το Όρος Όλυμπος είναι ένα, τερατώδες σε διαστάσεις, ασπιδοειδές ηφαίστειο στην Θαρσίς, στην πραγματικότητα πρόκειται γιά το μεγαλύτερο ηφαίστειο σ' όλο το Ηλιακό Σύστημα. Σε σύγκριση μ' άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς του Άρη, θεωρείται σχετικά νέο. Έτσι λοιπόν, τι συμβαίνει μ' όλες αυτές τις ροές λάβας, πού κατηφορίζουν από τον Όλυμπο;

Αυτή η εικόνα μας δείχνει ροές λάβας να έχουν υπερκαλυφθεί από ακόμη νεότερες. Εδώ παρατηρούμε δύο εντελώς διαφορετικούς τύπους ροής λάβας στον Όλυμπο. Στα δυτικά (αριστερά στην φωτογραφία), είναι μιά παχύρευστη ροή με τραχειά υφή στην επιφάνειά της. Φαίνεται να είναι όμοια με ροές, πού παρατηρούμε στην Hawaii και τις ονομάζουμε 'αα'. Στίς 'αα' ροές η λάβα είναι πυχτή και κολλώδης και σπάει σε μεγάλα κομάτια, καθώς προσπαθεί να κινηθεί. Δίπλα της παρατηρούμε μιά μακρά τάφρο ή κανάλι. Προσεκτικότερη παρατήρηση αποκαλύπτει γλώσσες λάβας να έχουν υπερχειλίσει το κανάλι και από τις δύο πλευρές. Εδώ η λάβα είναι λεπτόρευστη και το όλο σκηνικό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιάς έκρηξης διαρκείας με αρκετές εξάρσεις.

Το κανάλι τελικά εξαφανίζεται αφήνοντας μιά σειρά από βυθίσματα στην νοερή του προέκταση. Αυτό συμβαίνει διότι τελικά το κανάλι απέκτησε στερεή οροφή από την ψύξη της λάβας και μεταβλήθηκε σε αγωγό λάβας. Πιό κάτω η λάβα ξεχύνεται έξω από τον αγωγό. Αυτού του είδους, περίπλοκες σ' εξέλιξη, ροές λαβας παρατηρούμε σήμερα στο ηφαίστειο Kilauea στην Hawaii. Ευτυχώς βέβαια γιά μας, οι ροές στο Kilauea είναι πολύ μικρότερης κλίμακας απ' αυτές τις αρχαίες ροές λάβας στον Άρη.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_018534_1985
ημερομηνία απόκτησης: 10 Ιούλιου 2010
υψόμετρο: 276 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_018534_1985
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.