HiPOD 14 Ιανουαρίου 2022
Γραμμικές Θίνες και αμμώδη καλύμματα στον Κρατήρα Herschel

Γραμμικές Θίνες και αμμώδη καλύμματα στον Κρατήρα Herschel
Αυτή η εικόνα παρουσιάζει θίνες και αμμώδη καλύμματα στο κεντρικό τμήμα του κρατήρα Herschel.

Στο επάνω μέρος της εικόνας, πού είναι και το βορειότερο, οι θίνες κυμαίνονται μεταξύ δύο μορφολογιών, “ημισεληνοειδείς” και “γραμμικές”. Οι ημισεληνοειδείς θίνες είναι, όπως λέει το όνομά τους, θίνες σε σχήμα μηνίσκου, με τα άκρα τους να δείχνουν αντίθετα από την κατεύθυνση του ανέμου. Μιά τέτοια θίνη είναι ορατή στο άνω τμήμα της εικόνας, με την νοτιοανατολική άκρη της μακρύτερη από την άλλη (βλέπε λεπτομέρεια, κόκκινο κουτί). Η τάση αυτή, μαζί με το γεγονός ότι η απότομη πλευρά της θίνης έχει νότιο προσανατολισμό, υποδεικνύει ότι οι επικρατούντες άνεμοι, οι υπεύθυνοι γιά τον σχηματισμό των θινών, είναι βόρειοι.

Νοτιότερα απ’ αυτήν, οι θίνες διατάσσονται σ’ ευθείς σχηματισμούς, πού ονομάζονται “γραμμικές θίνες”. Στην Γη, οι ημισεληνοειδείς θίνες δημιουργούνται σε περιοχές με περιορισμένη ποσότητα άμμου, ενώ οι γραμμικές απαιτούν τον αέρα να έρχεται από δύο κύριες κατευθύνσεις, σε οξεία γωνία μεταξύ τους. Ακόμη πιό νότια, η άμμος καλύπτει το έδαφος με τεράστια καλύμματα (βλέπε λεπτομέρεια, μπλέ κουτί).

Όλ’ αυτά μαζί υποδηλώνουν ότι αυτή η περιοχή του Άρη έχει περιορισμένες ποσότητες άμμου, πού υπόκεινται στην επίδραση υψηλής ταχύτητας ανέμου, πού έρχεται από δύο βόρειες κατευθύνσεις.

Η επιφανειακή υφή της ημισεληνοειδούς θίνης, αλλά και του αμμώδους καλύμματος, εμφανίζει ρυτιδώσεις, πού δεν φαίνονται σ’ άλλες επιφάνειες θινών. Αυτό το φαινόμενο ίσως να προέρχεται από αρχική στερεοποίηση και κατοπινή διάβρωση μέρους της άμμου. Τέτοια υπόθεση είχε προταθεί από προγενέστερους ερευνητές, πού χρησιμοποιούσαν δεδομένα χαμηλότερης διακριτότητας από την κάμερα του Mars Orbiter.

Απόδοση στα ελληνικά: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_016916_1655
ημερομηνία απόκτησης: 06 Μάρτιου 2010
υψόμετρο: 260 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_016916_1655
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.