HiPOD 14 Φεβρουαρίου 2024
Αμμόλοφοι που Συγκρούονται στην Aonia Terra

Αμμόλοφοι που Συγκρούονται στην Aonia Terra
Αυτό το πεδίο με αμμόλοφους στην Aonia Terra δείχνει αμμόλοφους με μια ποικιλία μορφολογιών.

Αυτά τα πολύπλοκα σχήματα συχνά υποδεικνύουν ότι οι κυρίαρχοι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση, είτε με την πάροδο του χρόνου είτε από την μια τοποθεσία προς την άλλη. Πολλά από τα πεδία αμμολόφων σε αυτή την περιοχή του Άρη είναι έχουν κλίση επάνω σε τοπογραφικά εμπόδια όπως το χείλος ενός κρατήρα. Η τοποθεσία των αμμόλοφων μέσα σε κρατήρες πρόσκρουσης δίνει μια ένδειξη των μέσων τοπικών ανέμων, ενώ λεπτομέρειες όπως ο προσανατολισμός της πρόσοψη της ολίσθησης επάλληλοι κυματισμοί ελέγχονται τους παρόντες τοπικούς ανέμους.

Οι απομακρυσμένοι αμμόλοφοι σε αυτή την εικόνα εμφανίζονται σαν απλά barchans (αμμόλοφοι σε σχήμα ημισελήνου) που σχηματίστηκαν από νότιους ανέμους. Καθώς οι αμμόλοφοι μετακινήθηκαν τα βόρεια, συνάντησαν άλλους αμμόλοφους συγκεντρωμένους σε μια απότομη κατωφέρεια που τους περιόρισε. Πολλά από τα barchans ανέβηκαν στην προσήνεμη πλαγία της επόμενης σειράς αμμόλοφων. Αυτή η μετακίνηση φαίνεται από τις κατολισθήσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στην υπήνεμη πρόσοψη των αμμόλοφων. Η σύγκρουση των αμμόλοφων μετέβαλλε την μορφολογία των barchans σε αμμόλοφους με σχήμα αστεριού με πολλαπλούς βραχίονες οι οποίοι πήραν μια γραμμική εμφάνιση καθώς τα ''κέρατα'' τροποποιούνταν.

Υπάρχει επίσης η παρουσία αχνών σκούρων ιχνών από ανεμοστρόβιλους σκόνης οι οποίοι πήραν ένα πολύ λεπτό στρώμα σκόνης από τους αμμόλοφους. Το ότι αυτά τα ίχνη είναι αχνά θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι οι αμμόλοφοι ενεργά έχουν το φαινόμενο saltating (φαινόμενο αλμάτων) στους κόκκους σκόνης το οποίο καθαρίζει αρκετή από την σκόνη των αμμόλοφων που έχει κατασταλάξει.

Απόδηση στα ελληνικά: Κωνσταντίνος Σταυροπουλος

αριθμός: ESP_013785_1300
ημερομηνία απόκτησης: 05 Ιούλιου 2009
υψόμετρο: 249 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_013785_1300
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.