HiPOD 04 Νοέμβριου 2022
Επιφανειακές εμφανίσεις στρωσιγενών πετρωμάτων στον πυθμένα κρατήρα

Επιφανειακές εμφανίσεις στρωσιγενών πετρωμάτων στον πυθμένα κρατήρα
Στην εικόνα αυτή παρουσιάζεται τμήμα του πυθμένα ενός κρατήρα σύγκρουσης, ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο χείλος της γιγάντιας λεκάνης της Ελλάδας.

Η Ελλάς περιλαμβάνει περιοχές με το κατώτερο υψόμετρο στον Άρη και μπορεί κάποτε να διατηρούσε λίμνες ή και θάλασσες. Επιφανειακές εμφανίσεις στρωσιγενών πετρωμάτων παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος των περιθωρίων της λεκάνης. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ένας μεγάλος κρατήρας σύγκρουσης (με διάμετρο περίπου 90 χιλιόμετρα) έχει γεμίσει μερικώς με στρωσιγενή πετρώματα. Τα πετρώματα αυτά που βρίσκονται στον πυθμένα του κρατήρα υφίστανται τώρα διάβρωση και σχηματίζουν περίεργες αυλακώσεις.

Εδώ, τα στρώματα είναι κυρίως εκτεθειμένα σε απότομη πλαγιά, η οποία εκτίνεται σε μεγάλο μέρος της εικόνας. Σε αυτήν την πλαγιά, τα στρώματα εξέρχονται από το έδαφος ως βραχώδεις λωρίδες, άλλες συνεχείς και άλλες όχι. Το υλικό μεταξύ των λωρίδων αυτών καλύπτεται κυρίως από θραυσιγενές υλικό αλλά υπάρχουν και περιοχές όπου είναι ορατές επιφανειακές εμφανίσεις των πετρωμάτων. Η πλαγιά είναι καλυμμένη από ένα παχύ και συνεχές στρώμα το οποίο την προστατεύει ενάντια στη διάβρωση. Μόλις το κάλυμμα αυτό χαθεί τα υλικά που βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα απομακρύνονται γρήγορα, σχηματίζοντας την απότομη πλαγιά. Στη βάση αυτής της πλαγιάς, οι βράχοι στον πυθμένα του φρεατίου εμφανίζονται καθαροί και έντονα κατακερματισμένοι από ρωγμές γνωστές ως διακλάσεις.

Η διακύμανση των διαφόρων πετρογραφικών τύπων υποδηλώνει ότι τα πετρώματα εναποτέθηκαν με πολλαπλές διαδικασίες ή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τοποθεσίες όπως αυτή ίσως να διατηρούν ένα αρχείο με τις συνθήκες που επικρατούσαν στον πρώιμο Άρη.

Μετάφραση στα ελληνικά: Σταύρος Κουκιόγλου

αριθμός: ESP_011631_1515
ημερομηνία απόκτησης: 18 Ιανουαρίου 2009
υψόμετρο: 257 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_011631_1515
NASA/JPL-Caltech/UArizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς

twitter  •  tumblr

NASA/JPL-Caltech/UArizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.